Basic Microsoft Excel 2016 Bangla Tutorial for Beginners

আধুনিক সময়ে মাইক্রোসফ্ট এক্সেল খুবই দরকারি একটা সফ্টওয়ার। প্রায় সব অফিসিয়াল কাজ কর্ম হিসাব নিকাশ সবই এখন এক্সেলের মাধ্যমে কারা হয়। এক্সেল জানা থাকলে আপনি জব মার্কেটে এগিয়ে থাকবেন এটা নিশ্চিত।

এখানে আমি আমার তৈরি করা এক্সেলের একটা শিট দিলাম। এটা মূলত যারা এক্সেলে নতুন, যারা  এক্সেল শিখা শুরু করছেন তাদের জন্য। আবার যারা কারিগরি শিক্ষা বোর্ডের অধিনে তিন মাস বা ছয় মাস মেয়াদি কোর্স করছে বা করতে চাইছেন তাদের জন্য। কারিগরি বোর্ডের অফিস কোর্সের জন্য এটা ভালো কাজ দিবে।

নিচে এই শিটে যেসকল বিষয় নিয়ে আলোচনা করা হলো তা তুলেধরা হলো-

MS Excel Bangla Tutorial Sheet

SPREAD SHEET, WORK SHEET, WORK BOOK, CELL, To run Microsoft Excel, Exit from Microsoft Excel, Cursor/Cell pointer movement, Select contents, Calculation function, How to save your data?, How to close file?, How to open new worksheet?, How to open file?, Type the data & use the calculation command, How to save file with password?, How to remove password?, How to see print preview?, How to setup page for print?, How to print data?, How to copy Data?, How to move Data one place to another place?, How to Delete a row /column?, How to delete a work sheet?, How to use fill command?, How to go particular cell?, How to insert new row & column?, How to insert a new worksheet?, How to change sheet name?, How to create a chart?, How to set decimal?, How to set comma?, How to set currency sign?, How to reset all format command (currency, decimal & comma)?, How to change row & column width?, How to setting date & time?, How to change text alignment?, How to Hide & Unhide a work sheet?, How to set format?, How to use goal seek command?, How to protect Data?, How to sort your Data?, How to use filter command?, How to create subtotal?, How to consolidate Data?, How to set data Validation?, How to set Freeze?, Use of PMT function, How to create Data table?, Normal interest sheet, Compound interest sheet., Over time declaration sheet, Labors payment bill., Electric Bill, Calculating TAX using AND command, Making SALARY SHEET.


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post